A kutyánk – tetszik, vagy sem – ragadozó emlős állat. Ennek megfelelően kedvenc négylábú társunk alapvetően húsevő – a kutyák eredeti táplálkozásának megfelelően. Ezt az egyszerű, alapvető tényt tekinti kiinduló pontnak az ún. BARF diéta. Mivel mi, a JACK-nél elkötelezettek vagyunk a kutyusok minél egészségesebb és jobb táplálkozása iránt, ezért szeretnénk segíteni azoknak a gazdiknak, akik a BARF etetést követnék a kedvencükkel kapcsolatban. Felkértük Szűcs Boglárkát, kutyadietetikust, hogy szakértelmével és meglátásaival járuljon hozzá a leghatékonyabb diéta kialakításához. Természetesen Boglárka maga is lelkes kutyatulajdonos és az ő kutyusa is BARF menüt fogyaszt. Tulajdonképpen a kis kedvencének köszönhetően csöppent bele a BARF világába. Együttműködésünk során igyekszik átadni a tapasztalatait és minél részletesebben megismertetni a BARF etetés alapjait. 

Na, de mi is az a BARF?

Az angol eredetű mozaikszónak már két „megfejtése” is van. Eredetileg „biologically appropriate raw food”, vagyis „biológiailag megfelelő nyers étel” a rövidítés jelentése. Az utóbbi időben azonban terjed még egy változat, ami szintén megállja a helyét, ez a “bones and raw food”, azaz “csontos és nyers étel” szavakból áll össze. Az eredeti BARF étrend alapjait dr. Ian Billinghurst fektette le még évtizedekkel ezelőtt, a lényege tulajdonképpen az, hogy a kutyánk visszatér a biológiailag helyes, vagyis nyers étrendhez, tehát a fajtájának megfelelő táplálkozás gyökeréhez.

A BARF diéta segítségével az állat elegendő mennyiségben és jobb minőségben jut hozzá a szervezet egészséges működéséhez szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Elég csak arra gondolnunk, hogy a kutyánk elődei a természetben elejtett zsákmánynak nem csak az izomhúsát, de a csontjait és a belsőségeket szintén elfogyasztották – ilyen formán vitték be a szervezetükbe a megfelelő tápanyagokat.

Előnyök

A kutya igényeihez igazított nyers táplálék mellett szól az, hogy minden vitamin és ásványi anyag természetes formában jut az állat szervezetébe. Mivel magát a tápanyagot nem éri hő, ezért a vitaminok nem tudnak lebomlani, így vitamindús falatokat fogyaszt el a kutyus. Fontos tudni azt, hogy a különböző kutyatápok többségében a vitaminok nagy része lebomlik még azelőtt, hogy az állat elfogyaszthatná. Ezért aztán a magasabb tápértékű BARF diétának köszönhetően a kutyának szebb, fényesebb lesz a szőre, az intenzív rágásnak köszönhetően jobban tisztul a fogazat is.

A BARF etetés mellett szól az, hogy a kutyák legjobb energia forrása a fehérje, a nyers etetés során a legnagyobb mennyiségben megtalálható tápanyag a fehérje és kevesebb a szénhidrát és a zsír, így a kutya a proteinből fogja a napi energia szükségét nyerni. Mivel kevesebb a szénhidrát a BARF menükben ezért az elhízás előfordulásának esélye csökken. Ezzel megelőzhetünk különböző betegségek pl ízületi megbetegedések megjelenését.

Ráadásul a nyersetetés – a tápokkal ellentétben – mellőzi a töltelékanyagokat is, így például a túlzott  mennyiségű és rossz minőségű szénhidrátot. Ezek töltelékanyagok lehetnek búza, szója kukorica és gabonafélék. A gabona félékre sok kutya allergiás így ezek mellőzése megszüntetheti az allergiás tüneteket.  A szénhidrát nagy részét egyszerűen cukorrá alakítja a kutya szervezete, így megnő az elhízás veszélye, továbbá a kutya szájában lévő baktériumok egyik legfőbb tápláléka, vagyis nem csak a kutyánk alakjának, de a fogainak is az ellensége. A szénhidrátot csak alig tartalmazó diéta révén lassabban, vagy egyáltalán nem alakul ki fogkő. Sőt! Javul a kutya emésztése is, sokkal kevesebb székletürítésre lesz szüksége, mivel a legtöbb tápanyag nagy  része felszívódik a bélrendszeren keresztül. A nyers etetés a nagyobb mennyiségű fehérjebevitel révén jótékony hatással van az izmok fejlődésére is: tónusosabb, szálkásabb izomzat alakul ki az állaton. 

A körültekintően összeállított diéta megfelelő mennyiségben biztosít a kutya számára kálciumot, foszfort, esszenciális aminosavakat és vitaminokat. Az esszenciális aminosavak azok az aminosavak amiket a szervezet nem bír maga előállítani, viszont a szervezet számára nélkülözhetetlen ezeket így külső forrásból kell bevinnie a szervezetbe a kutyának. A húsok esszenciális aminosavakban gazdagok és ezek nagyon jól hasznosulnak a kutya számára. Ráadásul a tisztább táplálkozással kizárhatók a káros adalékanyagok, illetve jobban kiszűrhetővé válnak az olyan összetevők, amelyekre allergiás lehet az állat. A könnyebb monodiéta abszolút előnyt jelent a beteg ebek és az olyan állatok esetében, akik valamilyen különleges táplálkozási igénnyel rendelkeznek!

Kinek ajánlott?

A BARF diéta következetes odafigyelést igényel a gazdik részéről, így csak a felelősségteljes, gondoskodó és türelmes állattartók számára ajánlott. Azoknak, akik különös figyelmet fordítanak a kedvencük egészségére. A nyers etetés segítség lehet mindazon kutyusoknak, akik valamilyen allergiával küzdenek.

Kinek nem ajánlott?

Nem javasolt a BARF diéta azoknak a kutyáknak, amelyeknek problémájuk van a májukkal, a veséjükkel vagy a hasnyálmirigyükkel. Ilyen esetekben feltétlenül konzultáljanak kutyadietetikussal, állatorvossal.