Az alábbiakban ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy pontosan milyen adagokkal érdemes számolni, ha a kutyusoddal a nyersetetés, vagyis a BARF étrend követése mellett döntenétek. Egy példaszámítást is láthattok majd a cikk végén. 

1. Mérlegelés

A BARF étrend kialakításakor fontos tudni, hogy a kutya napi eledel adagját nem az aktuális súlya alapján kell megállapítani, hanem aszerint, hogy mi lenne a megfelelő súly a kutya számára. Vegyünk példának egy francia bulldogot! A kutya ránézésre dagi, húsos, hurkás, a súlya pedig 16 kg. A nyersetetés étrendjének meghatározásakor nem ennek a súlynak a 2-4%-át kell vennünk, hanem az ideális súlynak megfelelőt. Az említett bulldog számára a 10-12 kg lenne a megfelelő testsúly, ennek a 2-4%-a a helyes adag a kutyusnak. Csak abban az esetben kell az adagot emelni, ha a kutya súlya az ideális súlyhoz képest csökkenne.

2. Aktivitás

Egy aktív életet élő vagy egy munkakutya több kalóriát használ fel mint egy lakásban élő kis kedvenc, aki reggel és este egy keveset sétál. Ennek megfelelően kell a mennyiséget is meghatározni a BARF étrend kialakítása során. Azoknak a kutyáknak, akik több mint napi 3 órát mozognak, az ideális testsúlyuk 4%-a számít a megfelelő mennyiségnek. Azoknak a kutyusoknak, akik csupán napi 1-2 órát mozognak az ideális testsúlyuk 2-3% a megfelelő mennyiség a nyersetetés során.

3. Életkor

Egy idősebb kutya kevesebb energiát használ fel, ezért az adagját is ennek megfelően kell megállapítanunk, ha BARF menüt követünk. Idősebb kutya esetében az ideális súlyának 2-3%-a a megfelelő mennyiség. Azonban a fiatal és felnőtt kutyáknak már az ideális súly 3-4%-a a megfelelő mennyiség.

4. Tapasztalat

A megfelelő napi adag megállapítása a nyersetetés első időszakában csak megközelítő lehet. Hiszen elsősorban a kutyán fogjuk látni azt, hogy a számolt napi adag valóban megfelel-e kedvencünk igényeinek.

Abban az esetben ha a kutyánk az ideális súlyából is veszítene, akkor vagy emeljük az adagot vagy térjünk át nehezebb, zsírosabb húsra. (Attól függően, hogy kezdő vagy haladó BARF-követőről van szó.)

Ha a kutyánk súlya nem csökken – pedig ez lenne a cél-, akkor csökkentsük az adagot.

Példa számítás:

Adott egy 12 éves francia bulldog, a méretéhez viszonyítva ideális súlyban (szépen kirajzolódik a horpasza, nem hurkás) 12,6 kg, napi 1-2 órát mozog (3 alkalommal sétál a kutyasétáltatóban).

Napi adagja: a mérlegelés, vagyis testsúlya alapján (1-es pont) a tömegének a 3%-át kell vennünk. Az aktivitása alapján (2-es pont) a testtömegének a 2,5%-át kell számolnunk.  Míg az életkora alapján (3-as pont) a súlyának a 2%-a lenne a megfelelő napi adag. A három százalék (vagyis 3%, 2,5% és 2%) átlaga 2,5% tehát a napi adag a következőképpen alakul:

12,6 kg * 0,025 = 31,5 dkg/nap

Súly*Százalék = Napi adag