A BARF menük összeállításában fontos a megfelelő arány megtalálása. Azonban ezek az értékek nincsenek kőbe vésve, csupán általános iránymutatók, hiszen a megfelelő arány kiszámítását csak tapasztalatok alapján lehet a kutya egyéni igényeire szabni. Fontos, hogy a BARF étrendre való áttéréskor figyeljünk oda a kutyánk állapotára. Így például arra, hogy mutat-e bármilyen emésztési problémát, érdemes ilyenkor a székletét is figyelni. Összességében azt elmondhatjuk, hogy a komplett menük nagyon jó kiindulási alapot biztosítanak.

A komplett menü összetétele a következő:

– csontos hús: 40-50%

– csont nélküli hús: 30-40%

– zöldség/gyümölcs: 10-15%

– belsőség: 5-15%

Nézzük részletesen is az összetevőket!

Csontos húsok

A meghatározásuk pofon egyszerű, már-már banális: olyan csont, amin van hús. Rendkívül fontos tápanyagforrások! Így hát a csontos húsok kihagyhatatlanok a egészséges BARF étrendből, hiszen a bennük található kalcium kompenzálja a húsban található jelentős mennyiségű foszfort. Ez pedig elengedhetetlen a belső egyensúly, vagyis a homeostasis megőrzéséhez.

Fontos szabály, hogy főtt csont etetése szigorúan tilos! Illetve legalább ennyire hangsúlyos az, hogy kerülni kell a nyers csöves csontokat. Ilyen például a liba, ill. a kacsa szárnycsontja vagy combcsontja. Ezek ugyanis nyersen szilánkosan törnek. A csontos húsok eltérő mennyiségben tartalmaznak csontot. Ez értelemszerűen attól függ, hogy az állat mely részét rakjuk a menübe. A csontos hús nem csak a kalcium miatt fontos, hanem a benne található zsírok és kollagén miatt is.

 

Csont nélküli húsok 

A húsoknak magas a fehérjetartalma, ami jelen esetben azért is hangsúlyos, hiszen a kutyák számára az a legideálisabb, ha a napi energiaszükségletüket proteinből nyerik. Ebbe a kategóriába tartoznak a tiszta húsos állati részek, mint például a csirkemell, a marhacomb, az agy, a szív (ami az elfogyasztott húsokon belül nem tehet ki 30%-ot!), a tüdő, a rekeszizom, a zúza, a gyomor, a belek, és a bőr.

A húsokat 2 csoportra oszthatjuk: fehér és vörös húsokra. A fehér húsok könnyebben emészthetők, ilyen a csirke és a nyúl. Nehezebben emészthetők a vörös húsok. Ezek közé tartozik pl. a marha, a bárány és a kacsa is. A vadhúsok tiszta vörös húsoknak számítanak, ezeket érdemes fagyasztás után adni a kutyánknak. Figyeljünk arra, hogy sertés és vaddisznó húst tilos nyersen adni. A tengeri halak is szerves alkotóelemei a BARF étrendnek, hiszen magas az Omega3 tartalmuk. Azonban fontos megjegyezni azt is, hogy a halakban tiamináz enzim is található, ezért hónapokon át nem érdemes csak halat adni a kutyának mert tiamin- (vagyis B1- vitamin) hiányt okoz.

Belsőségek

A belsőségek nagyon jó vitamin források, így elmaradhatatlan elemei a nyersetetésnek. Ezek a kiválasztó és a nem izomból felépülő belső szervek lehetnek, mint pl. a máj, vese, lép, here, petefészek. Abszolút kihagyhatatlanok a BARF étrendből!

Gyümölcsök és zöldségek

A kutyáink számára is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű rost bevitele, ezért a BARF étrendben is hangsúlyos szerepet kapnak a gyümölcsök és zöldségek. A rost fontos a bél megfelelő mozgásának fenntartásában, sőt, tisztítja is a beleket illetve az itt lévő baktériumok számára fontos tápanyagot biztosít. Így segít fenntartani a bélflóra megfelelő működését.  Nem mellesleg a zöldségeknek és a gyümölcsöknek magas a vitamin és antioxidáns tartalmuk is!

Kiegészítők

A különböző kiegészítőket mindig az állat életmódjának, korának és egészségi állapotának megfelelően érdemes kiválasztani a nyersetetés során. Vagyis fontos felmérni azt, hogy milyen plusz tápanyagra lehet szüksége a kutyusnak. Általában kúraszerűen érdemes használni ezeket a BARF étrend részeként. Ilyen kiegészítőnek számít pl. a zöldkagyló por, a vadlazacolaj, vagy a spirulina.