Minden 10. kutya veszélyben van – kevesen ismerik a hipoallergén eledeleket

jackson-simmer

Szinte minden kutya gazdája hallott már az ételallergiáról, mégis minden 10. állattartó figyelmen kívül hagyja a megvásárolt eledelek összetételét. Egyebek mellett ez derült ki a Jack Premium Dog Food által készített, több mint 1300 fős felmérésből. Még mindig túl sok az olyan gazdi, aki egyáltalán nem körültekintően és nem tudatosan eteti a kedvencét, holott az állatok megbetegedéseinek jelentős részét a nem megfelelő tápok okozzák. Ételallergia, vagy ételintolerancia is jelentkezhet, ami egyes esetekben akár súlyos tünetekkel is járhat.

Az vagy, amit megeszel. Mindenki ismeri ezt az elkoptatott közhelyet, különösen napjainkban, amikor egyre több információ áll rendelkezésünkre a táplálkozásunkkal kapcsolatban. Ám sokan hiába figyelnek oda egyre jobban a saját étkezésükre, megfeledkeznek arról, hogy a kutyák számára ugyanilyen fontos az, hogy milyen minőségű tápanyagokat visznek be a szervezetükbe. Holott alig van olyan állattulajdonos, aki ne hallott volna arról, hogy egy kutya is lehet ételallergiás. Legalábbis a Jack Premium Dog Food által készített, több mint 1300 fős felmérés alapján az derül ki, hogy a magyar kutyabarátok mindössze alig 3 százaléka tartozik azok közé, akik nem tudják mit jelent az ételallergia a kedvenceik számára. Igaz, hogy majdnem minden 10. gazdi nincs tisztában a tünetekkel.

A túl sok vakarózás, a foltokban kihullott szőr, a mancs túlzott nyalogatása, a bőr kipirosodása, sebek vagy kelések a fülben mind-mind utalhatnak arra, hogy valami nincs rendben a leghűségesebb társunk egészségével. Bár ezeket a tüneteket nem biztos, hogy a nem megfelelő étrend okozza (például környezeti hatás is könnyen lehet a kiváltó ok), nagy általánosságban azonban elmondható, hogy allergiára utalhatnak. Érdemes rövid időn belül állatorvoshoz fordulni és tápot váltani. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy az allergiás kutyák csupán 10 százaléka ételallergiás.

Kevés a tudatos állattartó

A felmérés szerint a kutyások több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy soha nem volt még ételallergiája a négylábú társuknak, miközben a válaszadók alig negyede vizsgáltatta ki azt szakemberrel. Hogy mennyire nem tudatosak az állattartók azt jelzi az is, hogy 37 százalékuk szerint a száraz tápok a legjobb eledelek a kutyák számára. Sajnos azonban a valóság az, hogy száraztápoknak a legmagasabb a szénhidrát-tartalma. Ez az analitikai összetevő az, amely a legjobban hizlalja a kutyánkat. Mivel a kutyák ragadozók, a szervezetük a hús emésztésére alakult ki, így számukra a legfontosabb energiaforrás a fehérje és a zsír. Ráadásul az állatok szervezetében a szénhidrátok nagyon rosszul hasznosulnak, nagyobb részben egyszerűen cukorrá alakul. Ez pedig végső soron elhízáshoz vezet, ami megterheli az ízületeket és a szívet. A felmérésből kiderült, hogy a kutyát tartók közel kétharmada nincs tisztában ezzel az információval!

A gazdik kevesebb, mint 8 százaléka gondolja úgy, hogy a nedves tápok a legmegfelelőbbek a kutyák számára, több mint 12 százalékuk pedig egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy melyik jobb a kedvencüknek. Bár az állatoknak a nyersfehérje a legideálisabb összetevő, a felmérés szerint a gazdik több mint negyede még csak nem is hallott erről. És mindössze 18 százaléknak van olyan szerencsés helyzetben az állata, hogy időnként nyers húst is kap a gazdájától. Ma már elérhetők a piacon jó minőségű, magas fehérjetartalmú, rostokban gazdag, nedves hipoallergén eledelek, mégis a válaszadók fele soha nem is hallott arról, hogy léteznek az állatok emésztését segítő harapnivalók. 

Mindezek nem jelentik azt, hogy a gazdik ne törődnének az állataikkal! A válaszadók 60 százaléka ugyanis akár a megszokottnál messzebb is hajlandó elmenni csupán azért, hogy jobb minőségű eledelt tudjon beszerezni a kutyájának. Sőt, háromnegyedük néha igyekszik változtatni a kutya táplálásán. Igaz, hogy minden 10. kutyatulajdonos nem foglalkozik ezzel és ott vásárol a kedvence számára, ahol éppen tud.

up
X