A kutya nem szemetes: ezeket az ételeket ne add kiskedvencednek

jack-cikk-borito

A kutyatartás felelősségteljes döntés: fontos odafigyelni, hogy rendszeresen mozogjon, foglalkozni kell vele, és az egyik legfontosabb, hogy ügyeljünk az egészségére. A kutya etetése ennek egy nagyon fontos része. Cikkünkben adunk nektek egy kis iránymutatást ahhoz, hogy mik azok az ételek, amelyeket semmiképp ne adjatok kiskedvenceteknek! A ti feladatotok előrelátó gazdigént, hogy meggondolt döntéseket hozzatok, főleg ha az állat egészsége a tét.

Konyhai maradékok

Ismeritek azt az érzést, amikor elkészítitek magatoknak az ínycsiklandó vacsorát, amiből megmarad valamennyi, majd amikor hétvégén selejtezitek a hűtőt, akkor eszméltek rá, hogy azt bizony elfelejtettétek megenni? Sokaknak nincs szíve kidobni, hiszen “annyira nincs még rossz szaga”, ezért a maradék sokszor a kutyáknak jut azzal a hozzáállással, hogy “ételt nem dobunk ki.” Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy hiába adnak kedvencüknek nagy adagot valamilyen étel maradékából, annak tápanyagtartalma nem biztos, hogy fedezni fogja a kutya igényeit. A zsíros ételek – például olajban kisütött húsok – egyáltalán nem tesznek jót a kutyák belének: okozhatnak emésztési problémákat, de akár hasnyálmirigy gyulladást is. Természetesen a kutyáknak is nélkülözhetetlen tápanyag a zsír, azonban nem mindegy, hogy mivel elégítjük ki ezt a szükségletüket. 

Kenyér, gabonafélék

Mivel a kutyáknak teljesen más az emésztése, mint az embereké, ezért húsevő állatok lévén a gabonafélék nem tartoznak a természetes táplálékaik közé. Vannak bizonyos növényi szénhidrátok, mint a krumpli, a rizs vagy a kenyér, melyeket bár meg tudnak emészteni, a szervezetüknek nincs szüksége rájuk, mivel az etetésük zsírokon és fehérjéken alapszik. Ha túl sok szénhidrátot visznek be, akkor alacsony lesz a vércukorszintjük és fáradékonyak lesznek. Az olyan kalászosok, mint a búza, az árpa, a rozs vagy a szója gluténtartalmuk miatt allergén gabonáknak számíthatnak, és ha ezzel etetik a gazdik a kutyusukat, akkor nagy az esélye az intoleranciák kialakulásának. Ugyanez vonatkozik a tésztákra: az ő esetükben ennek fogyasztása súlyos megbetegedésekhez vezethet.

Nyers húsok 

A nyers etetés alapvetően jó a kutyáknak, azonban nem mindegy, hogy hogyan állunk neki. Fontos a hús minősége: a boltokban lévőket pedig nem nyers fogyasztásra találták ki. Ha az elképzelés jó is, a gazdi ezzel csak rosszat tesz a kutyájával, hiszen rengeteg baktérium található ezeken a húsokon, melyek megbetegíthetik kiskedvencünket. Ha nyers etetésre adjátok a fejeteket, akkor érdemes a BARF-ot követni. (link: https://jack-pet-food.com/barf-tudnivalok/alapok/) Ennél a módszernél a haszonállatot 24 órával a levágását követően lefagyasztják. Ráadásul a BARF nem csak színhúst és csontokat tartalmaz, hanem a kutyák számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat is. 

Tejtermékek

A kutyák szervezete a gluténhoz hasonlóan a laktózt sem tudja lebontani. A tejtermékek emésztési problémákat okozhatnak náluk, és ha gyakran kapnak ilyen termékeket, akkor van esély valamilyen allergia kialakulása.

Főtt csontok

Csontot kizárólag nyersen etessünk! Kerüljük a csöves csontokat, mivel a hőkezelés hatására megváltozik a szerkezetük, és szilánkosra törhetnek, ezért semmiképp nem szabad a kutyáknak adni belőle! Sokan sajnos a levesből vagy főételből maradt szárnyas csontokat kínálják a kiskedvencüknek, de ennek rengeteg veszélye van:  fennakadhatnak a szájpadláson, felsérthetik a nyelőcsövet, átlyukaszthatják a beleket, vagy ürülési problémát okozhatnak. Ha a nyelőcső alsó szakaszán akad el egy csontdarab, az akár fulladáshoz is vezethet, melyet csak műtéttel lehet eltávolítani, ami egy igen komoly beavatkozás. Mielőtt bármilyen csontot adnátok kutyusotoknak, tájékozódjatok, és ha szükséges, kérjétek ki az állatorvos véleményét is!

Fontos tehát, hogy figyeljünk oda kiskedvenceinkre, hiszen az ő egészségük is ugyanolyan fontos, mint a mienk. Ha össze-vissza etetjük a kutyákat és a tápanyagbevitelük nem stabil, akkor akár meg is betegedhetnek. És mint tudjuk, a kutyánk egészsége a legfontosabb! 🙂

 

up
X