Mit kell tudni a személykövető kutyákról?

szemelykoveto

A következő KutyaSuli adásunkban betekinthettek a személykövető kutyák életébe Gránicz Csaba segítségével.

Mit csinál egy személykövető kutya?

A mantrailing módszer tanítása során a kutyák veleszületett ösztöneit erősítik meg a trénerek, ezért jó olyan kutyákkal dolgozni, akik ösztönerősek: mivel vadász állatokról beszélünk, így az alap nyomkövetés már bennük van. A személykövető kutyák vezetőinek a dolga, hogy az emberi szagnyom követésére motiválják őket. A motiváció a legfontosabb a módszer a kutya oktatása során, és alapvetően az orrmunkára támaszkodnak. 

Különbség a mantrailing és sztenderd nyomkövetés között

A sztenderd nyomkövetésben elsősorban úgy képzik a kutyákat, hogy a talaj sérüléseit figyeljék. Ha rálépünk a talaj felületére, akkor összenyomódást idézünk elő, amitől megváltozik a szerkezete, és a környezetétől eltérő szagot bocsát ki. Másodsorban pedig az emberi szagnyom követésére tanítják őket.  A mantrailing abban tér el, hogy ott nem a talajsérülés szagát tanítják a kutyáknak, hanem kizárólag az ember általi kipárolgást, a lehulló hámsejteket szagolják ki. A kutyák általában ösztönösen tudják, hogy magas vagy mély orrtartással “dolgozzanak”, de természetesen vannak képzési taktikák arra, hogy minél mélyebben tartsák az orrukat, mert ezzel a módszerrel valamivel pontosabbak. 

Gránicz Csaba kedves emlékei

“Az egyik legkedvesebb emlékem a vizslámmal, Fickóval történt 18 hónapos korában, az első bevetésén. Ő volt az első kutya, akit a mantrailing módszerrel képeztem ki. Ekkor kaptunk egy felkérést, hogy Gödöllőn az idősek otthonából egy eltűnt személyt kell megkeresni.  Odamentünk segíteni, és 12 perc alatt megtalálta őt a kutyám: egy olyan embert, aki állítólag segítség nélkül csak pár métert tud megtenni. 1,6 km-re a domb tetején találtuk meg egy eldugott helyen, amivel megmentettük az életét, hiszen február volt, és valószínűleg hamar kihűlt volna.”

A személykövető kutyák élete a mindennapokban

Csaba:  “Teljesen átlagos családi életet élnek. Én fontosnak tartom, hogy a kutyák otthon éljenek velünk egy háztartásban, hiszen a munka során is nagyon fontos ez a kötődés:  az apró rezgéseket így tudjuk észrevenni. Azt szeretem a mantrailingben, hogy ha egy gazdának jó a kapcsolata a kutyájával, akkor ez még jobban összekovácsolja őket, hiszen a közös nyomkövetés és a vadászat eredményeinek együtt örülünk. A kutya mindig kap jutalmat a munka végén, ami önmagában is motiválja, de szerintem az a legnagyobb öröm, amikor érzi, hogy a gazdi is lelkes, és örül annak, amit együtt értek el.”

A kutyák fittsége

Ők igen drága munkakutyák, hiszen mentésre is járnak együtt a gazdájukkal, így ez nem csak egy hobbi. Emiatt nagyon odafigyelnek a megfelelő táplálásra: az aminósavak meglétére, a vitaminokra és a magas tápértékekre. Ebben tökéletes partnerre találnak a JACK kutyaeledelekben!

Rendszeres gyakorlás

Ahhoz, hogy eredményesen tudjanak fejlődni a kutyájukkal a vezetők, érdemes 2-3 alkalmat beiktatni hetente. Úgy is szokták hívni a mantrailinget, hogy a szorgalmasok sportja. Aki még komolyabban foglalkozik ezzel, és bevetésekre is szeretne járni, azoknak heti 3-4 alkalom szükséges. 

Szakirodalom

Rengeteg szakirodalom található erről főleg német és angol nyelven. Magyarul eddig egy könyv íródott, illetve a tavalyi évben Gránicz Csaba is írt a módszerről, melyben megosztja velünk a tapasztalatait.

Reméljük segítettünk nektek betekintést nyerni a mantrailing módszerébe, tartsatok velünk a következő részben is!

A személykövető kutyákról szóló részt 13:11 perctől láthatjátok:

 

 

up
X