Aztán omega-3-ból jut-e elég a kutyádnak?

lazacolaj3

Hiába vált minden korábbinál könnyebben elérhetővé a jó minőségű táplálék, mégsem viszünk be a szervezetünkbe eleget az értékes tápanyagokból. Ez a mondat egy életmódmagazin egyik cikkéből is származhatna. Pedig ugyanúgy igaz a kutyákra is. Így előfordulhat sajnos, hogy a kedvenceink egészsége szempontjából különösen fontos omega-3 zsírsavakhoz sem jutnak megfelelő mennyiségben. Szerencsére van megoldás!

Mielőtt azonban erre rákanyarodnánk, maradjunk még egy kicsit az omega-3 zsírsavaknál!

A fehérjék után a zsírok a kutyaeledelek második legfontosabb összetevői. Biztosítják az állatok energiaforrását, a zsírban oldódó A, D, E, K vitaminokat, valamint a hormonok ellenőrzését. A legjobb minőségű a makréla, hering, tőkehal, lazac vagy tonhal olaj. A halolajok kiváló forrásai a telítetlen zsírsavaknak, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelő fejlődéshez, az agy és az ízületek működéséhez, természetes gyulladáscsökkentők, pozitív hatással van a szemekre, a szőrzet minőségére tovbbá a szív- és érrendszerre.

Az omega-3

Az omega-3 vegyület esetében 3 zsírsavra kell feltétlenül odafigyelnünk. Ezek az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav). Az ALA növényi forrásokban található meg (pl. len és kender). Az EPA egy többszörösen telítetlen zsírsav, mely hatékony gyulladáscsökkentő, hígítja a vért, és gátolja az új vérerek kialakulását, ami a rák elterjedésének egyik alapvető feltétele. A DHA szintén egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely a normális kognitív funkciók fenntartásához szükséges. A szervezet akkor működik a legjobban, ha mindkét létfontosságú zsírból elegendőhöz jut.

Azoknál az állatoknál, amelyek nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat vesznek fel a táplálékukkal vagy táplálék kiegészítő formájában, alacsonyabb a szívinfarktus kockázata. Ez azért van, mert lecsökken a vörösvérsejtek rögösödése, és csökken a vérnyomás. Sajnos a többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya általános jellemző az állatok étrendjében. A legtöbb kisállateledel még mindig nem vagy csak elenyésző mennyiségben tartalmazza ezeket az esszenciális vegyületeket.

Nem ritkán az esszenciális zsírsavak hiánya először a kedvenceink szőrén, bőrén illetve körmein mutatkozik meg. Itt a legkönnyebb tetten érni a valójában az egész szervezetet érintő hiánybetegséget. Legtöbbször a gazdik azzal a jelenséggel fordulnak az állatorvoshoz, hogy kedvencük hullajtja a szőrét, viszketeg vagy épp a körmei nem egészségesek. Ennek persze számos oka lehet, és a legjobb, amit tehetünk az, ha a szakemberre bízzuk a diagnózist. Azonban nem árt tudni, hogy a fertőző bőrbetegségeket leszámítva ezek a problémák sok esetben az esszenciális zsírsavak hiányának a tünetei. A zsírsavak hiánya gyorsan megmutatkozik a bőrön és közvetetten a szőrön és körmökön is.

Mire jó még?

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj különösen jótékonyan hat a szívre. Az esszenciális zsírsavak támogatják a vérkeringést és a vérerek egészséges működését, elősegítik a táplálékkal bevitt zsírok és koleszterin lebontását, támogatják az egészséges szívritmust, csökkentik a vérnyomást, segítenek a véralvadási zavarok leküzdésében.

A halolaj jótékony hatással bír az idegrendszerre. Az agy több mint felét zsírok alkotják, melyeknek fontos hányadát teszi ki az EPA és DHA. Az omega-3 zsírsavak támogatják az egészséges idegi működést, fejlesztik a tanulási képességeket, támogatják az összpontosítás hosszabb fenntartását, védik az idegsejteket az oxidatív stressztől.

A szem szöveteiben a zsírsavak közel harmadát a DHA teszi ki, és a szem fejlődésének minden fázisában rendkívül fontos a megfelelő EPA/DHA bevitele. Elősegítik az egészséges, éles látást, támogatják a könnyképződést és a szem nedvesen tartását, támogatják a szem szöveteinek rugalmasságának megőrzését.

Az omega-3 zsírsavak elősegítik az olyan javítórendszerek működését az állatok szervezetében, melyek a fizikai megterhelések okozta kisebb-nagyobb károsodások helyrehozataláért felelősek. Hozzájárulnak a fizikai megterhelés okozta ízületi fájdalom enyhüléséhez. Az aerob anyagcsere fokozásával az állóképesség és az erő fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Az elfogyasztott omega-3 és omega-6 zsírsavak mennyisége közvetlenül befolyásolja az immunválasz gyorsaságát és minőségét. Az idősebb állatok szervezete természetesen sokkal kitettebb a gyulladásos megbetegedéseknek, ezért is nagyon fontos, hogy allergiáik és autoimmun betegségeik kialakulását igyekezzünk megelőzni.

A vemhesség idején nőstény kisállataink DHA igénye jelentősen megnövekszik. A kicsinyek rengeteg zsírsavat vesznek fel az anyaállattól a méhen belüli növekedésük során. Nincs ez másként a szoptatási időszakban sem.

Az omega-3 zsírsavak megelőzik az anyaállat zsírsavraktárainak kimerülését, elősegítik az utódok idegrendszerének fejlődését, segítik az egészséges születési súly elérését valamint a kölykök tanulási képességének és figyelmének egészséges fejlődését.

 

Lehet újra elegendő zsírsav a szervezetben?

Sokszor akár  3-4 hónap omega-3 zsírsavpótlás is szükséges ahhoz, hogy egy hosszabbtávú hiányt helyre lehessen hozni és szemmel láthatóan regenerálódjon a kis kedvencünk bőre, illetve szőre. Számos esetben gyakorlatilag lehetetlen természetes forrásokból fedeznünk az állat szükségletét, ekkor kerülnek képbe az omega-3 zsírsavval dúsított tápok és a táplálék-kiegészítők. Nehéz megállapítani a megfelelő dózist, hiszen függ az állat fajától, korától és betegségeitől illetve attól, hogy vemhes-e, szoptat-e éppen. Bár az omega-3 zsírsavak szedése még hosszú távon is biztonságosnak bizonyult, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy extrém túladagolás esetén az emésztőrendszer leterheltségével, véralvadási problémákkal és az immunrendszer zavaraival kell számolnunk!

up
X