JACK_iq_teszt_pic

Erre a kérdésre sok gazdi keresi a választ. Még több gazdi pedig határozottan állítja, hogy az ő négylábú társa az egyik legokosabb a világon. Ha nem A Legokosabb Kutyus (így, nagybetűvel). Nos, az objektívebb mérce hívei számára kapaszkodót adhat Stanley Coren. A Columbia Egyetem professzoraként pszichológiával, azon belül is az állatok pszichológiájával foglalkozik már közel egy fél évszázada. A maga műfaján belül ma már klasszikusnak számít a “The Intelligence of Dogs” c. könyve. A kötetben egy sor olyan feladatot is bemutat, amelyek segíthetnek meghatározni a kutyánk értelmi képességeit. Figyelem! Itt most nem arról van szó, hogy egy kutyus mennyire hűséges, mennyire képes szeretni és mennyire cuki! Csupán arról, hogy néhány feladatot mennyire ügyesen és/vagy gyorsan képes teljesíteni. Az eredménytől függetlenül minden állat értékes élőlény! Reméljük ezt nem kell hangsúlyoznunk… 

A kutyánk IQ-tesztjéhez a következőkre lesz szükségünk:

  • jutifalat (hiszen a kutyák nem hülyék, nem oldanak meg mindenféle feladatot csak úgy, ingyen ;));
  • három darab pohár, tárolóedény, vagy szemetes;
  • kartonlap(ok), vagy dobozok
  • stopperóra
  • némi kreativitás!

A kutyaintelligencia három fajtája

Mielőtt belevágnánk a feladatok ismertetésébe és megoldásába, fussuk át azt, hogy mit is értünk egy kutya intelligenciája alatt! Miként az embereknél is megkülönböztetjük az intelligencia eltérő formáit, úgy nincs ez másként a kutyáknál sem. Ők is rendelkeznek például vizuális, hallási, vagy mondjuk tapintási intelligenciával. Dr. Coren szerint a kutyák intelligenciája alapvetően három csoportra bontható:

  • az ösztönös intelligenciát a kutya fajtája határozza meg. Az őrkutyák úgy ismerjük, mint akik képesek vigyázni különböző tárgyakra vagy helyekre. A vadászkutyák ki tudják szimatolni, vagy nyomon tudják követni a többi állatot és képesek jelezni azok búvóhelyét. Ne feledkezzünk meg azokról a fajtákról sem, amelyek kifejezetten társas szempontból, az emberekhez fűződő kapcsolatokban kiemelkedők.
  • Az adaptív intelligenciával határozzuk meg mindazt, amit egy kutya képes önmagáért megtanulni az élete során. Ez magában foglalja azt, hogy képes tanulni a környezetében tapasztaltakból, meg tud oldani újabb és újabb feladatokat és így tovább. Az adaptív intelligencia eltérhet az azonos fajtájú egyedek között.
  • A munka- és engedelmességi intelligencia áll legközelebb ahhoz, amit az embereknél iskolai tanulási képességnek nevezünk. Ide értjük azt, amit az állat képes megtanulni az emberi utasítások alapján. Ez már csak azért is fontos, hiszen ha nem reagálnának az emberi utasításra és nem lennének képesek elvégezni például azokat feladatokat, amelyek miatt alapvetően tartották őket, akkor az emberiség valószínűleg sosem háziasította volna a kutyákat és most nem lennének velünk.

A fenti képességeket ismerve nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem egyetlen erősség teszi okosabbá az egyik kutyát a másiknál. Egyszerűen csak különböző típusú intelligenciákról beszélünk. Nem lenne fair azt állítani, hogy a kutya IQ-teszt segítségével pontosan meghatározható egy-egy kutya intelligencia szintje, de hasznos lehet a különböző problémamegoldó és memória készségek felméréséhez, amelyek pedig fontosak lehetnek bizonyos helyzetekben.

Egy kutya IQ-ját számos módon mérhetjük, az alábbiakban a Coren professzor által meghatározott sztenderd módszerek variációit alkalmazzuk. A lépéseket kifejezetten kutyákra szabták, a pontozási rendszer segít nyomon követni az állat intelligenciájának az alakulását. Nem javasolt egy napon elvégezni az összes feladatot, mivel előfordulhat, hogy a kutya nem érti a szokatlan viselkedésünket és nem mindennapi kéréseinket, ez pedig leterhelheti a figyelmét. Végül, de nem utolsó sorban: ne legyünk negatívak! Fontos, hogy játékként tekintsünk a tesztre, vagyis fontos az, hogy mindketten jól érezzétek magatokat közben! Nem számít az, hogy sok vagy kevés pontot szerez-e az állat, a leglényegesebb az, hogy érezze a gazdája szeretetét!

Lássuk hát a feladatokat!

Első feladat

Fogjunk egy törölközőt, vagy plédet, hagyjuk, hogy a kutyánk megismerkedjen vele, megszimatolja azt. Amikor már megbarátkozott a törölközővel, tegyük a fejére úgy, hogy letakarjuk a szemét. A feladat segítségével azt mérhetjük fel, hogy milyen fejlett az állat problémamegoldó készsége.

Pontozás: 3 pontot ér az, ha a kutya 15 másodperc alatt kitalálja, hogyan szabaduljon ki a törölköző alól, 2 pontot ér, ha 15-30 másodperc alatt és 1 pontot ér, ha ennél több időre van szüksége.

Második feladat

Tegyünk egy jutifalatot a padlóra és takarjuk le egy ronggyal vagy törölközővel. Indítsuk el a stopperóránkat és figyeljük, hogy mennyi időre van szüksége a kutyának ahhoz, hogy hozzáférjen a nasihoz.

Pontozás: Ismét 3 pontot ér, ha 15 másodperc alatt hozzájut a jutifalathoz, 2 pontot, ha 15 és 60 másodperc között, illetve 1 pontot, ha több mint 1 percre van szüksége.

Harmadik feladat

Helyezzünk el a padlón 3 üres (nem átlátszó) poharat fejjel lefelé. Az egyik alá tegyünk egy jutifalatot úgy, hogy a kutyánk látja a folyamatot. Néhány másodpercre tereljük el a figyelmét, majd engedjük neki, hogy megkeresse a jutifalatot. Ez a teszt segít meghatározni azt, hogy a kutyánk mennyire képes megtanulni és megjegyezni valamit.

Pontozás: 3 pontot ér, ha rögtön ahhoz a pohárhoz megy, amelyik alatt a jutifalat van. 2 pontot ér, ha először egy rossz pohárhoz megy, mielőtt megtalálja a falatot. 1 pontot ér, ha két alkalommal is lukra fut.

Negyedik feladat

Helyezzünk egy falat csemegét egy olyan alacsony bútor (pl. szekrény, vagy komód) alá, ahová csak a kutya mancsa fér be. Így ugyancsak a kutyánk problémamegoldó készségét teszteljük.

Pontozás: 3 pontot ér, ha kevesebb mint 1 perc alatt sikerül hozzáférnie a mancsával a nasihoz. Ha először megpróbálja bedugni a fejét a bútor alá, vagy az orrát és a mancsait is használni próbálja, akkor 2 pontot kap, 1 pont jár azért, ha teljesen feladja a próbálkozást.

Ötödik feladat

Bár ez egy kis kreativitást igényel a gazdi részéről, mégis egy jó próbatétel a kutya számára. Mutassunk meg a kutyánknak egy jutifalatot egy olyan kartonbarikád résén keresztül, ami túl magas ahhoz, hogy a kutya át tudja ugrani, maga a rés pedig túl keskeny ahhoz, hogy a kutya átférjen rajta. 60 másodpercen keresztül folyamatosan bátorítsuk a kutyát azért, hogy megszerezze a nassolnivalót, majd hagyjuk abba a biztatást. Használjuk a stoppert és az alábbiaknak megfelelően pontozzunk:

3 pontot ér, ha a kutya 30 másodpercnél kevesebb idő alatt rájön arra, hogy meg kell kerülnie a barikádot ahhoz, hogy hozzáférjen a jutifalathoz. 2 pontot ér, ha 30 másodpercnél több időre van szüksége. 1 pontot ér, ha megpróbál keresztülmászni a résen, vagy lerombolni a barrikádot.

Értékelés:

13-15 pont: Wow! A kutyád egy zseni!

9-12 pont: Nem egészen egy Einstein, de azért még így sem rossz.

5-8 pont: A kutyus valószínűleg nem fog bejutni a Harvardra, de van benne mancs-potenciál.

1-4 pont: Előfordulhat, hogy a kutya segítségre szorul, ha valamit ki kell találnia, vagy meg kell oldania. Szerencsére ahhoz nem kell túl sok ész, hogy kiérdemelje az ölelést és a puszit, nem igaz?

Hogyan javíthatunk a kutyánk pontszámán?

Próbáljuk megtalálni az állat számára legkedvesebb és legkívánatosabb csemegét. Ha nem izgatja őket eléggé a jutalom, nem is fognak megdolgozni érte. Ez lehet egy húsdarab, sajtdarab, bármi, amit szeret.

Próbáljunk ki a kutyánkkal különböző készségfejlesztő játékokat! Az interaktív játékok igénybe veszik a kutyánk problémamegoldó képességét és játékos formában fejlesztik az állat mentális képességeit.

Adjunk nekik időt! A kemény munka nem egyik napról a másikra térül meg. Ezért legyünk türelmesek az állattal és gyakoroljunk kitartóan!

(forrás: https://outwardhound.com/furtropolis/dogs/dog-iq-test-how-smart-is-your-dog )

képek: Unsplash

up
X