A kapu szabály

A KutyaSuli legújabb részében Angyal Zsolt a kapu szabályról fog beszélni. Biztosan nektek is ismerős az a helyzet, amikor a kutyátok ajtónyitáskor ki- vagy berohan az ajtón, fittyet hányva mindenre. Ez nem azért van, mert a kutya tiszteletlen, hanem azért mert magától nem tud önkontrollt gyakorolni, tehát a gazdi feladata az, hogy erre megtanítsa kiskedvencét. Ezzel nem csak a mi életünket könnyítjük meg, hanem kutyánkat is türelemre tanítjuk. 

Ha figyelmesen követtétek előző adásainkat, akkor megtanultátok a szabályos ültetést. A kapuszabály megtanítása előtt nem árt, ha a kutyánk az alapvető ültetési gyakorlatot már tudja. 

Első gyakorlat 

A kutyánkat odavezetjük a kapuhoz, fölé emeljük a falatot, és azt mondjuk neki, hogy “Ül!”. Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű jutalomfalat legyen a kezünkben. Közben, ha az előző lépést sikeresen teljesítette, lépd át a küszöböt, és állj meg a kutyáddal szemben. Még mindig azt mondjuk neki, hogy “Ül!”, majd utána, ha fegyelmezetten ülve marad, mondhatjuk, hogy “Mehet!”, és ezzel megkapja a beengedő utasítást. Fontos a következetesség: mindig akkor engedjük ki a gyakorlatból, ha látjuk, hogy belenyugodott a pozícióba. 

Második gyakorlat

Itt nem az a fontos, hogy leüljön a kutyánk, hanem, hogy magától megálljon. A beengedő utasítást megkapja a gazditól, de önállóan hajtja végre a gyakorlatot.

Pár hiba, amit el lehet rontani a kapuszabály tanítása közben

Az első hiba, amit sajnos el lehet követni, hogy a kutyust túl messze ültetjük le a küszöbtől. A második, hogy figyeljünk, hogy mindig jó lábbal lépjünk ki, hiszen ez a helybenmaradási gyakorlatoknál nagyon fontos: azzal soha nem szabad, amelyik közelebb van a kutyához. A harmadik gyakori hiba, hogy a kutya leül, és mi túl messze állunk tőle. Akkor ő automatikusan elindulhat felénk, főleg ha a jutalomfalat-tartóban vagy a zsebünkben turkálunk. Ezért nagyon fontos, hogy minden utasítást egyszer mondjunk el neki, és dicsérjük meg utána. Rendkívül fontos a pozitív visszajelzés, a játék, hiszen ettől a kutya is felszabadul. Így alakul ki harmónikus kapcsolat a gazdi és kedvenc négylábúja között. Nem kell túl sokat gyakoroltatni vele a feladatot, napi 5-10 perc bőven elegendő, így neki is, és nekünk is sikerélményünk lesz.

Reméljük, hogy sokat segítettünk a kapu szabály gyakorlatokkal, tartsatok velünk a következő epizódban is!