Etikett zárt kutyafuttatóknál – erről érdemes ugatni

Web-blog-slider

Ahogy egyre inkább enyhül az idő, és kúszik fel a hőmérők higanyszála, úgy telnek meg a kutyafuttatók. De mire érdemes odafigyelni, amikor kedvencünkkel közösségbe indulunk? Mik a legalapvetőbb szabályok, amiket a konfliktusok elkerülése érdekében jó, ha betartunk a kutyás közösségekben? Olvass tovább, mert kutyajó tippeket találsz.

 

Szeretnéd, ha szőrös barátod hamar és könnyedén szocializálódna és rendszeresen mozogna biztonságos környezetben? Ennek legjobb módja az, ha kimozdultok a négy fal közül, és közösségbe indultok. A fokozatosság elvét ezesetben is jó, ha betartod, és kezdetben nem túl távoli, nem túl zsúfolt futtatót keresel. Gondolj rá, hogy a kutyafuttató közelében kedvencedre fokozottan kell majd figyelni, hiszen ott a szokottnál izgatottabb lehet, miközben gyakran előfordulhat az is, hogy a környéketeken jóval kevesebb futtató található, mint ahány kutyás használni szeretné azt. De ne aggódj, az alábbi alapvető szabályok betartásával könnyedén vehetitek a kihívásokat kedvenceddel!

 

Kommunikáció

Amikor a kutyafuttatóhoz értek, olvasd el a kifüggesztett házirendet, illetve figyelj kedvenced és a futtatóban virgonckodó ebek viselkedésére is! Testbeszédük ugyanis elárulja, milyen kedvükben vannak: nyugodtak vagy agresszívek. Ha az utóbbit észleled, inkább térjetek vissza később a futtatóhoz. A barátságos kutyusokkal és gazdikkal bátran ismerkedhetünk.

Ugyanígy fontos az is, hogy gazdiként te is nyitottan és kommunikatívan kapcsolódj a futtatóban tartózkodó kutyatartókhoz, azaz mielőtt belépnétek, köszönj, és tájékozódj a bent lévő kutyusról. Ez megkönnyítheti a döntést a közös játékról. Ha az ott lévő gazdi megkér, hogy ne menjetek be, amíg ők ott vannak, akkor tartsd ezt tiszteletben, ne vedd zokon, hiszen te is kerülhetsz hasonló helyzetbe.

A belépés

Mindig kutyád előtt lépj a futtatóra és figyelj rá, hogy egy másik eb nehogy kiszökjön melletted a nyitott kapun. Jó megoldás ilyenkor megkérni a bent levőket, hogy a megérkezésetekkor hívják magukhoz kiskedvenceiket.

 

Póráz

Ha már bent vagytok, vedd le a pórázt szőrös barátodról, azaz biztosíts számra is szabad kommunikációt a többiekkel! Jó, ha azt is tudod, mancsos társad teljesen másképp viselkedik póráz nélkül: sokuk agresszívabb, ha érzi, hogy közelben van a szeretett gazdi, ezért érdemes a belépés után azonnal lecsatolni a pórázt. Figyelj arra is, hogy a szegecses nyakörvek kárt tehetnek a kutyatársakban játék közben, ezért ezeket is mellőzd a futtatóknál.

 

Dominancia

Figyelj oda négylábúdra, és ne várd meg, hogy olyannyira rátelepedjen másokra, míg agresszíven reagálnak rá, inkább jelezz neki időben! Ugyanakkor, ha úgy látod, hogy szükséges, védd meg kutyádat a kellemetlenkedőktől! Illedelmesen kérd a másik kutya gazdáját, hogy lépjen közbe, vagy ha szükséges, tereld arrébb a rosszaságot. Gazdiként pedig figyeljünk rá, hogy a helyszínt ne sajátítsuk ki túlságosan hosszú időre, hagyjunk teret másoknak is.

 

Játék

Labdát vagy más játékot csak akkor vegyél elő a futtatóban, ha azt a többi gazdi gond nélkül jóváhagyja. Talán nem jutna eszedbe, de tény, hogy sok kutya erőszakossá válik, ha zsákmánya (rágócsont, labda…)  védelméről van szó. Tartsuk szem előtt azt is, hogy az állandó szólongatással inkább ártunk kutyánknak, mint használunk. Ha mégis hozzá szólunk, hangunk nyugalmat árasszon, hisz feszültségünket könnyen átveszik az ebek, akik emiatt egymás ellen fordulhatnak.

 

Sárga jelzés

Hallottál már a sárga szimbólumról? Ez, akár nyakörv, kendő vagy szalag formájában nyilvánul meg, mindig figyelmeztető jelzésként értelmezendő. A sárga jelzés elárulja, hogy viselője nagyobb teret igényel, melynek oka lehet akár betegség vagy a nem megfelelő szocializációja. Kérés nélkül is biztosítsd számukra a szabad teret, ha ilyennel találkozol.

Egészség és tisztaság

Az igényességre a kutyafuttatókban is ügyelj, azaz kedvenced után minden esetben takaríts össze megfelelően, és ne engedd, hogy óriási gödröket kaparjon ki, vagy bármit megrongáljon a közösségi helyszínen! Ugyanakkor az íratlan szabályok része az is, hogy oltatlan kölyökkel, fertőző beteg vagy tüzelő kutyával kerüljük el a futtatókat. Gondolj bele, te sem örülnél, ha mások miatt szenvedne kedvenced!

 

 

Biztosíthatunk, a futtatóetikett betartása nemcsak ugatós barátaink balesetmentes kikapcsolódását teszi lehetővé, hanem a gazdikat is közösséggé kovácsolja. Így lehet a futtatóban eltöltött idő igazán kellemes mindenkinek.

 

A szabadban töltött idő után pedig még jobban esnek az ínyenc falatok. Válassz prémium kutyaeledelt termékeink közül!

up
X