Segítség! Allergiás a kutyám?

Ismerős az érzés, amikor a bőröd alatt is viszketsz, megállás nélkül tüsszögsz, az orrod meg egy bohócéra hasonlít és olyan nyűgös vagy, hogy jobb, ha mindenki békén hagy? Akkor pontosan tudod, milyen allergiás tünetekkel átvészelni a pollengőzös tavaszt. És most képzeld el, hogy mindezt kiskutyád is átélheti! A pollenallergia ugyanis az ebeknél is gyakori. Olvass tovább, ha kíváncsi vagy mik az eballergia jellemző tünetei és hogyan segítheted kedvencedet, hogy könnyebben vészelje át ezt az időszakot!

Talán most meglepődsz, de igaz, hogy a pollenallergiát évről-évre sajnos egyre több négylábú barátunknál diagnosztizálják. A kora tavasztól késő őszig tartó szezonban, az állatorvosok statisztikái alapján a legtöbb megbetegedés a parlagfű virágzása idején fordul elő. De miből gyanakodhatunk arra, hogy a mi kedvencünknél is ez a gond? 

Vezető tünetek

Jellegzetes klinikai tünet az egész testre kiterjedő bőrviszketegség, vörös szemek, a lábvégek nyalogatása, a pofák és fültájék dörzsölése, csalánkiütések vagy dudorok megjelenése, fokozott szőrhullás, valamint a mellkas-tájék fokozott irritációja. 

A diagnózis

Ahhoz, hogy megbizonyosodj róla, mancsos barátod tényleg ettől a betegségtől szenved, szükség lesz szakember véleményére és diagnózisára is. A kivizsgálás egyik módja a bőrteszt, amelynek során a lehetséges allergénekből egy leheletnyit a bőrre juttatnak, és az erre válaszként jelentkező irritáció ad visszajelzést kutyád állapotáról. A másik lehetőség a vérvizsgálat, amivel kimutatható a szervezet által termelt ellenanyag a ludas allergén(ek)re. Mindemellett a diagnózis felállításában a szezonalitás is támpontot ad.

Van segítség!

Állatorvosok véleménye szerint fontos, hogy miután biztossá vált számunkra kedvencünk allergiájának ténye, késlekedés nélkül el kell kezdeni a kezelését, hiszen ezzel segíthetünk rajta a legtöbbet. Ne aggódj, több lehetőség is rendelkezésre áll!

Amennyiben súlyos állapotba került a kutyus, kénytelenek vagyunk szteroid készítményekkel segíteni rajta. Sokan ezek hallatán összehúzzák a szemöldöküket, azt azonban jó tudni, hogy a szakember be tudja állítani úgy az adagot, hogy a kutya szükségleteinek figyelembevételével a minimális koncentrációt és gyakoriságot határozza meg, így a többlet-adagolás elkerülhető.

Ezenkívül kéznél vannak még az alternatív lehetőségek is, ezek is eredményezhetnek javulást, vagy szerencsés és nem súlyos esetben tünetmentességet is. Ezek között említhetjük a homeopátiás kezelést, ami az immunrendszer stimulálásán alapul. A kezelés azon az elven alapul, hogy a tüneteket előidéző allergént meghatározott protokoll szerinti mennyiségben és gyakorisággal visszajuttattjuk a szervezetbe. Használhat még, ha illóolajos spot-on készítményt csepegtetünk az állat bőrére, vagy hipoallergén samponnal fürdetjük. A védőgallér használata is segíthet, hiszen meggátolja a vakaródzást, nyaldosást és ezzel elősegíti a regenerációt a gyulladt vagy sérült területeken. A gondos gazdik akkor érhetik el a legjobb eredményt, ha négylábú kedvencüket ez esetben kizárólag prémium, diétás eledellel táplálják, ezek ugyanis hozzájárulnak a kialakult gyulladások csökkentéséhez.

Ha tartósítószer és mesterséges színezékmentes hipoallergén kutyaeledelt keresel, nézd meg termékeinket! 

Plusz tippek

És még négy jótanács, ami megkönnyítheti a mindennapjaitokat az allergiás szezonban.

  • Szeles időben inkább a klímát használjátok szellőztetés helyett, ha megtehetitek.
  • Talán macerásnak hangzik, de megéri: séta után mindig zuhanyozd le kutyádat, így a szőrében megtapadt pollentől is megszabadulhattok.
  • Ha tudod, mire allergiás, lehetőség szerint azt jó messzire kerüld el!
  • Allergiaszezonban porszívózz minden nap!
up
X