Rossz idő ≠ rossz kutya – Hogyan fáraszd le kedvenced télen?

JACK-premium-kutyatap-kutya-mozgasok

A téli hónapok nagy kihívást jelentenek a gazdik életében, hiszen ilyenkor az időjárás viszontagságai miatt sokkal nehezebb kielégíteni kedvenceink mozgásigényét. Az idő ködös, hideg, későn kel fel a nap és korán sötétedik, ezek pedig nem a legjobb alapok egy kiadós sétához vagy játékhoz a parkban. Nehezítő körülmény az is, hogy nem csak a mi kutyusunk, de a többi játszótárs sem mozdul ki a kötelező ház körüli sétán kívül, így a szokásos kutyabandázások is kimaradnak a napi rutinból. A felsoroltak pedig elkerülhetetlenül negatívan hatnak kutyáink mentális és fizikai állapotára.

 

Az energiatöbblettel terhelt, unatkozó blökik mindig előállnak valami sajátos időtöltéssel – általában a gazdi kárára. Ilyenkor a legtöbben elgondolkodnak: Vajon miért ilyen „rossz” házikedvencük? Azonban leggyakrabban nem neveletlenségről, csupán a lefárasztás hiányáról van szó. De mit tehetünk ellene?

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a játékokat és gyakorlatokat, amivel testileg és szellemileg is karban tudjuk tartani szőrös barátainkat:

 

Kötélhúzás

Néhány perces kötélhúzós játék kiválóan edzi a kutyust, emellett helytakarékos, így lakásban is tökéletesen kivitelezhető. Nincs szükség hozzá semmilyen különleges eszközre, elég például feláldozni egy régi pólót és indulhat is a móka. Kutatások alapján a kötélhúzás fejleszti az ebek önbizalmát és szófogadóbbá is válnak tőle.

 

Segítség a házimunkában

Biztosan észrevetted már, hogy kutyád imádja hasznosnak érezni magát. Ha kiveheti részét a házimunkából, azzal nem csak tudatosítod benne, hogy milyen fontos szerepe van, hanem egyúttal gondolkodásra is készteted, ami hatékonyan trenírozza szellemi képességeit. Egyszerűbb feladatok, mint például a szennyes ruhák válogatása vagy saját játékainak elpakolása tökéletes választások számára, és a szellemi igénybevétel után biztosan nem fog rosszalkodni otthon.

Akadálypálya

Ha van elég tér, kialakíthatsz egy saját akadálypályát hűséges társadnak, akár a nappaliban vagy a konyhában. A kutya aktivizálásán kívül hasznos lehet még különböző trükkök és parancsok betanulására is, ráadásul eszközigénye is alacsony. Egy otthon megtalálható elemekből (kartondobozokból, deszkákból, poharakból, kisebb bútorokból) épített terep ideális kihívást fog jelenteni.

 

Kincskeresés

Ahogyan a gyerekek, úgy a blökik is imádnak meglepetések után kutatni. A lakásban vagy a ház körül elrejtett jutalomfalatok remek fejtörőt adnak bundás pajtásodnak, a finomságok utáni nyomozással pedig mozgásigényük is kielégítésre kerül. Ha nem csak finom, de egészséges rágcsálnivalóval örvendeztetnéd meg az ebet, válaszd a JACK Marha tüdő kockát, amelyről ebben a blogban találhatsz részletesebb információkat. Vigyázni kell azonban, hogy a jutalomfalatos játékoknál az étel mennyisége ne legyen túlzó, hiszen, ha a lemozgott energiákat többlettel pótoljuk, az az eb elhízásához és ebből fakadó egészségügyi problémákhoz vezethet. Az elhízásról és annak megelőzéséről készült korábbi cikkünket itt találod.

 

Szimatjátékok

Ezekkel a gyakorlatokkal kutyusunknak tartalmas időtöltést nyújtunk, ráadásul egyik legfontosabb érzékszervét, a szaglását is edzésben tartjuk. A szimatjátékok lényege, hogy orral tájékozódva kell valamilyen feladatot teljesítenie, például bújócska során megtalálni az elbújt gazdit, vagy kitalálni, melyik kezünkben rejtettük el a neki szánt jutalomfalatot.

Engedelmességi parancsok és trükkök tanítása

A jól nevelt eb egyik ismérve, hogy hallgat bizonyos vezényszavakra. Ha szeretnéd őt lefoglalni és fárasztani kicsit, taníts neki különböző engedelmességi parancsokat. Ettől nem csak szófogadóbb lesz, de egy-egy gyakorlás után biztosan nem marad felesleges energiája. Nincs ötleted, hogyan fogj hozzá kedvenced trenírozásához? Kattints korábbi cikkünkre, amelyben az alapengedelmességi parancsok megtanításához minden szükséges segítséget megkaphatsz.

Ha pedig kutyád már ismeri az „ül”,„fekszik”, „marad”, „gyere” utasításokat, akkor léphettek a következő szintre! Egy kutyának tanított ügyes trükkel bárkit le lehet nyűgözni, így a parancsszavak után érdemes belevágni a mutatványok oktatásába. Amikor már eleget ismer belőlük, összerakhattok egy saját showműsort – nagy sikert fogtok aratni vele a családi és baráti összejöveteleken.

 

A felsorolt gyakorlatok mind kiválóak arra, hogy változatossá tegyék a lakásban töltött időt és segítsenek levezetni kedvenced energiatöbbletét. Ezek azonban csak ötletek, amik egy kis kreativitással továbbfejleszthetőek, kiegészíthetőek, de akár teljesen át is formálhatóak. Akármit is találsz ki bundás társad számára, értékelni fogja, hiszen őt az teszi boldoggá, ha foglalkozol vele és együtt mókáztok. A jó idő beköszöntével pedig újra kezdődhetnek a végtelen szabadtéri futkározások és a nagy játékok a sétatársakkal.

up
X