Súlyos téma – avagy mitől hízhat el a kutya és mit tehetünk ellene?

Blog-mitol-hizhat-el-hazi-kedvencunk

A kutyák – ösztöneiktől vezérelve – mindig ott teremnek, ahol éppen finom falatok tűnnek fel, azok megszerzésére pedig mindent bevetnek. Hízelegve kunyerálnak, bőszen osztják a pacsikat, vagy csak kérően meresztik ránk nagy szemeiket, és gazdi legyen a talpán, aki mindennek a cukiságlavinának következetesen ellen tud állni. Az ebek túlzott kalóriafogyasztása azonban súlytöbblethez vezet, melynek nyomában romló életminőség, betegség és rövidebb kutyaélet is járhat.

A kutyák súlyát, akárcsak az emberekét, az elfogyasztott kalóriákon túl számos más tényező is befolyásolja. Vegyük most sorra az elhízás lehetséges okait:

Túl sok kalória

Ha a kutyának túl sok és túl magas kalóriatartalmú eledelt adunk, az elhízáshoz fog vezetni, főleg, ha a napi ételadagján túl napközben extra falatokkal is jutalmazzuk, vagy nem tudunk ellenállni esengő tekintetének, és időnként az asztal mellől is etetjük.

Túl kevés mozgás

Leginkább az elfoglalt vagy lustább gazdik kutyáinál fordulhat elő, hogy a séták szerepe szinte csak a „dolguk elvégzésére” szorítkozik, így a kutyusnak nincs lehetősége eleget mozognia, pedig az a súlyán túl a mentális egészsége miatt is nagyon fontos. A kutyának szüksége van rá, hogy sokat sétáljon, lehetősége legyen futkározni, szimatolni, játszadozni, s ebben kellően elfáradnia fizikálisan és szellemileg egyaránt.

Genetika és öregedés

Egyes fajták pl.: a tacskók, a golden- és labrador retrieverek, a cocker spánielek, illetve a keverék kutyák hajlamosabbak az elhízásra más fajtársukhoz képest, így esetükben különösen oda kell figyelni a kalóriákra, különben könnyen pocakot ereszthetnek. A kor előrehaladtával azonban fajtától függetlenül minden kutya anyagcseréje lassul, kevésbé lesz mozgékony és többet alszik, így ugyanolyan táplálás mellett is óhatatlanul megindul a súlygyarapodás.

Egészségügyi probléma

Számos egészségügyi rendellenesség tünete lehet a súlygyarapodás, többek között utalhat pajzsmirigy-problémára, melyet túlzott szőrhullás is kísér. Viszonylag gyakori megbetegedés kutyáknál a Cushing-kór, mely a kortikoszteroid hormonok túltermelődését jelenti. Ennek tünete a nagy mértékű vízfogyasztás, a farkaséhség, a fáradékonyság és a szimmetrikus, kétoldalú szőrhullás a törzsön.

Ivartalanítás

Az állat ivartalanítása számos okból javasolt, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy ezzel nemcsak a szexuális vágyai szűnnek meg, hanem az általános aktivitása is jóval alacsonyabb szintre esik, így egy ilyen beavatkozásnak minden esetben az etetés újragondolásával kell járnia.

Az elhízás megelőzése és kezelése

A súlyproblémák elkerülése vagy akár visszafordítása következetességet kíván a gazditól, de ha az alábbi néhány pontot betartjuk, hamar látható és mérhető eredményre számíthatunk:

  • Az első és legfontosabb, hogy győződjünk meg róla, hogy kutyánk súlygyarapodását nem valamilyen betegség okozza-e! Amennyiben erre gyanakszunk, haladéktalanul keressünk fel egy állatorvost!
  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálékkal etetjük a kutyánkat, mely fajtájának és korának megfelelő! Hogy hányszor és mennyit egyen a kutya, arról korábban már írtunk bővebben, valamint a kutyatáp kiválasztásában is segít egy korábbi blogbejegyzésünk.
  • Az étrend összeállítása során ne csak a főétkezés(eke)t vegyük figyelembe, hanem minden kalóriát pl. jutalomfalatokat, és a napi testmozgás mértékét is!
  • Válasszunk prémium minőségű kutyatápot, hiszen a házi koszt nem való a kutyának, de a silány minőségű eledel sem fedezi a tápanyagszükségletét, így ezek nem lehetnek egészséges választások. Könnyen előfordulhat, hogy minőségi eledelből a kutya méretét és napi aktivitását figyelembe véve sokkal kevesebbet kell adnunk neki, mint amennyit eddig evett, de emiatt ne aggódjunk, hiszen értékes kutyaeledelből kevesebb is fedezni képes a napi rost, fehérje, vitamin és egyéb szükségleteit, így csekélyebb kalóriabevitel mellett is teltségérzetet idéz elő kedvencünkben.

 

Ha ezt a cikket végigolvastad, bizonyára neked is fontos kutyád egészséges táplálása, melyre most egy vadonatúj alternatívát nyújtunk, amelyet egy hónapon át ingyen próbálhattok ki szőrös kis barátoddal. Csatlakozzatok januárban az Air-dried, levegőn szárított eledelünk kipróbálóihoz egy gyors regisztrációval, és száz szerencsés tesztelőnek egy teljes hónapra elegendő tápot küldünk, cserébe pedig csak annyit kérünk, hogy utólag mondják majd el véleményüket az eledelről.

up
X