Milyen tápot válasszunk a kutyánknak?

kutya_cikk_MILYEN_TA

Könnyen előfordulhat, hogy állunk egy üzletben a végtelen polcok végtelen kínálata előtt és csak a fejünket vakargatjuk: vajon milyen tápot vegyünk a kutyánknak? Az információözönben, a magukat kínálgató, csalogató csomagolások között könnyen el lehet veszni. Ugyanakkor van néhány olyan szempont, amit mindentől függetlenül érdemes figyelembe venni. Az alábbi cikkben a KutyaSuli műsorvezetője, Angyal Zsolt segítségével emeljük ki a legfontosabbakat.

Az alapvető szempontok

“Bár sok mindent figyelembe kell vennünk, a legalapvetőbb kérdés mégis az: mennyi idős a kutyus? Érdemes itt kezdeni a tápok közötti válogatást. Kölyök kutyák számára a starter, vagy junior tápok valók, míg az idősebb kutyusoknak az adult, senior, vagy általános tápot javasoljuk” – mondja Angyal Zsolt, aki egyben az Akela Kutyaiskola vezetője is.

A különböző korú állatoknak szánt eledelek sok mindenben eltérhetnek. Például az idősebb, kevesebbet mozgó kutyáknak kisebb energiatartalmú tápok ajánlottak. Mivel kevesebb energiát égetnek el, ezért hízékonyabbak is, továbbá a szervezetüknek más arányban van szükségük a különböző tápanyagokra.

Vegyük például a fogtisztítónkat!

Ezt a természetes jutalomfalatot az étkezések közötti rágcsálásokhoz ajánljuk. Nem csak ízletesek, de tisztítják is a kutyusok fogazatát. Az idősebb állatoknak szánt “Sensitive” fogtisztítónk egyrészt olyan vitaminokat tartalmaz, amelyre megnövekedett igénye van egy öregebb kutyusnak, másrészt lágy, buborékos szerkezetének köszönhetően kíméli a kevésbé megerőltethető fogakat.

Sportos állatok és habzsoló társaik

Vannak olyan állatok, akik nem csak sokat mozognak, de komoly fizikai erőt is ki kell fejteniük a rájuk bízott feladatok során – legyen szó munkakutyákról vagy sportkutyákról. Számukra léteznek ún. sporttápok is, amelyeket kifejezetten a magas fehérje- és energia-igényre fejlesztettek ki.

“Léteznek habzsolós kutyák is, sokan ismerhetünk ilyen jószágokat” – mondja Angyal Zsolt. A kutyatréner szerint érdemes az ilyen típusú állatoknak minél nagyobb szemű tápot adni. Az apróbb szemeket ugyanis nagyon hirtelen szinte felszippantják a kutyák, emiatt könnyen félrenyelhetnek, krákoghatnak, köhöghetnek. Ráadásul képesek emiatt többet is enni, mint amennyire szükségük van, ami hosszú távon elhízáshoz vezethet.

A tréner szerint: “amikor ránézünk a kis kedvencünkre, pontosan meg lehet mondani, hogy az a táp megfelel-e a kutya számára, vagy sem. Figyelnünk kell például a szőrét: csillog-e, hullik-e. Sőt! Figyelnünk kell az állat ürülékét is, melynek alapvetően kemény állagúnak kell lennie. Ebből tudható, hogy jó eséllyel a kutya szervezete felhasznál minden ásványi anyagot, fehérjét és zsírsavat az eledeléből.”

A jutalomfalatok terén is nagyon széles körű a kínálat. A legfontosabb szempont az, hogy a kutya szeresse, ill. miért cserébe adjuk neki. A tréningek során adott jutalomfalatnak fontos kis méretűnek lennie, motiválható legyen vele a kutya, mert ezeket a kutyák sokszor rágás nélkül nyelik le. A nagyobb falatoknál magas a félrenyelés kockázata, ami kizökkentheti a kutyát a feladat helyes végrehajtásából, valamint negatív élménnyel kapcsolhatja össze azt.

A tanítás végén, vagy bármilyen nagyobb dicséret mellé viszont már mehetnek a nagyobb falatok, szárított nyúlfülek, velőscsontok stb. (felügyelet mellett!), amikkel hosszabb időre leköti magát a kutya (nem mellesleg tudtátok, hogy a rágás stresszoldó hatással is bír?).

Emésztési gondok

Manapság egyre több kutya szenved allergiás tünetektől, mint például a rendellenes szőrhullás, a túlzott mancs nyalás, a túlzott vakarózás vagy a rendszeres híg széklet. Az ilyen állatok számára fejlesztették ki a hipoallergén eledeleket. Ilyen a JACK Super Premium termékcsaládja is. Az összetevőket úgy válogattuk, hogy azok a legkevésbé legyenek allergének – olyan húsokból és olyan növényi alapanyagokból. Etetési tesztjeink alapján akár néhány hét alatt látható javulás tapasztalható a kutyáknál. A pástétom elkészítésénél csak prémium alapanyagokat használnak, nem tartalmaz sem csontot, sem csontlisztet. D3, E és B1 vitaminban gazdag teljes értékű eledel.

Ezekről bővebb információt korábbi blogbejegyzésünkben találsz:

https://jack-pet-food.com/blog/hipoallergen-kutya-eledel-minden-10-kutya-kozvetett-eletveszelyben-van/

FONTOS! Bármilyen eltérést tapasztalsz a kutyádnál (szőrhullás, viszketés, emésztési problémák stb.), mindenképp vidd el állatorvoshoz, mielőtt étrendet váltanátok, hiszen fontos először szakember segítségével kiszűrni más felmerülő betegségeket, allergiás reakciókat.

up
X