kutyasetaltatas_porazzal

Természetesnek tűnik, hogy pórázt kötünk egy kutyára és úgy visszük el sétálni. A helyzet ezzel szemben az, hogy ez is egy olyan készség, amelyet el kell sajátítania az állatnak. Hiszen egy kutya számára nem magától értetődő, hogy póráz lóg a nyakában. Így ehhez nekünk kell őt hozzászoktatnunk, nekünk kell megmutatnunk, hogyan viselkedjen egy-egy séta során. Angyal Zsolt, a KutyaSuli műsorvezetője ezúttal ahhoz ad tippeket, hogyan érdemes erre megtanítani a kutyánkat.

Az első lépés

A kutyának hozzá kell szoknia a pórázhoz és a nyakörvhöz is. Ebbe úgy érdemes belevágnunk, hogy még otthon, nyugodt körülmények között rákötjük a nyakörvet, majd játszunk vele: labdával, kötéllel, bármivel, a lényeg az, hogy eltereljük a figyelmét arról, hogy egy új eszköz került a nyakába. Amikor stabil, nyugodt állapotot mutat, akkor levehetjük róla. Ezt ismételjük meg napi 2-3 alkalommal.

Második lépés

Ha úgy ítéljük meg, hogy már hozzászokott a nyakörvhöz, jöhet a póráz. Első alkalommal még ne fogjuk, ne tartsuk meg, csupán hagyjuk, hogy húzza maga után a lakásban. Ha már nem vesz tudomást a nyakában lógó pórázról, nem zavarja, nyugodtan levehetjük. Majd később újra visszacsatoljuk, sétálunk vele pár lépést a lakásban és újra levesszük. “Fontos, hogy a kutya semlegesnek érezze a nyakában lévő eszközt” – magyarázza Angyal Zsolt.

Ha már hozzászokott a kutyus a nyakörvhöz, jöhet a póráz!

Harmadik lépés

Ha már kutyánk hozzászokott az otthoni körülmények között a pórázhoz, akkor elhagyhatjuk vele a lakást. “Javasolt zárt futtatóban kezdeni, vagy egy nagyobb, de mindenképpen zárt területen. A lényeg ugyanis az, hogy ellenőrzés alatt tudjuk tartani a kutyánkat” – hangsúlyozza a szakember.

Hogyan fogjuk a pórázt?

“Ha nem megfelelően tartjuk a pórázt, könnyen baleset lehet a vége, érdemes odafigyelni, hogy ezt elkerüljük” – mondja Angyal Zsolt. “Sokszor látjuk, hogy a gazdik mindenféle módon az ujjaik köré tekergetik a pórázt. Ez azonban veszélyes, mert ha például a kutya megijed és megrántja a kezünket, akkor elég komoly sérülést szenvedhetnek el az ujjaink”. Ezt elkerülendő fontos, hogy a pórázt mindenképpen a tenyerünkben hordjuk.

Pórázon sétálás

A sétát jellemzően kétféleképpen tanítják a kutyáknak. Ahhoz, hogy stabilan végre tudja hajtani a gyakorlatot, meg kell tanítanunk arra, hogy ha laza a póráz, akkor előrejut, ellenben, ha feszül, akkor nem. Érdemes úgy belevágni a gyakorlásba, hogy elindulunk a kutyával egy rövidebb sétára. Amikor azt tapasztaljuk, hogy megfeszíti a pórázt, automatikusan álljunk meg. Majd amikor önmagától visszalazítja, akkor pozitív megerősítésben részesítjük, megdicsérjük és tovább sétálunk. Amikor pedig újra megfeszíti, akkor újra megállunk. Így próbáljuk megtanítani azt, hogyha feszül a póráz, akkor nem jut előre, ha laza, akkor pedig igen. “Fontos, hogy semmilyen fizikai korrekciót nem alkalmazhatunk ebben a gyakorlatban! A kutyának ugyanis önmagától kell rájönnie, hogy mi mit jelent” – hangsúlyozza Zsolt.

Ne hagyjuk, hogy a kutyus a pórázt megfeszítve előre rohanjon! Meg kell tanulnia tartania velünk a lépést.

A másik módszer az, hogy határozottan hátra fordulunk, amikor séta közben a kutya megfeszíti a pórázt. Majd két lépést követően visszafordulunk az eredeti irányba. Így fogja majd megjegyezni a jószág, így tudja összekapcsolni és összekötni azt, hogyha megfeszíti, akkor a gazdi automatikusan megáll és hátrafordul. A lényeg, hogy megértse: ha feszül a póráz, akkor soha nem juthat előre.

Összhang

A kutya és a gazdi összhangjának csiszolása hozzátartozik a gyakorlathoz. Nagyon fontos, hogy jó legyen az állat és az ember közötti kapcsolat. Minél jobb, annál könnyebb motiválni az ebet. Amikor már megtanítottuk neki azt, hogyan lehet pórázon sétálni, vagyis gondolkodni kezd, akkor kezdhetjük el alkalmazni a jutalomfalatot.

Méghozzá úgy, hogy ha laza pórázzal, nyugodtan sétál mellettünk, akkor megjutalmazzuk ezt a magatartásformát. Azaz megdicsérjük és adunk neki egy jutalomfalatot. Fontos, hogy minden egyes lépést betartsunk és kövessük a fokozatosság elvét! Hozzászoktatjuk a nyakörvhöz, majd jöhet a póráz. Aztán kimegyünk vele és igyekszünk arra késztetni őt, hogy gondolkozzon: ha feszül a póráz, nem jut előre. Ha ezt megérti, akkor jöhet a jutalomfalat. Ez utóbbi azért sem elhanyagolható, hiszen így a kutyánk mindig pozitív élményt fog kötni a sétához.

Legvégül ne feledkezzünk meg a nagy jutalomról és a nagy dicséretről sem! Amikor hazamegyünk, érdemes valami nagyobb ajándékot, nagyobb jutalmat adnunk neki. Sose felejtsük el megköszönni a kutyánknak azt, hogy partnerként viselkedik velünk.

up
X