Itt van az ősz, itt van újra és szép, mint mindig, de hogyan lehet maradéktalanul felhőtlen és élvezetes is kutyatartóként? Azért, hogy az újabb közös kalandok a lehető legjobban sikerüljenek, érdemes odafigyelnetek néhány fontos dologra. Blogcikkünkben összegyűjtöttük a leghasznosabb tudnivalókat. Tarts velünk!

Biztosak vagyunk benne, hogy kutyusod már alig várja, hogy óriási sétákra induljatok, és feltöltő kirándulásokon szippantsátok magatokba az évszak szépségeit, de ahhoz, hogy elkerüljétek az őszi veszélyeket, érdemes tudatosan nekivágni a kalandoknak. Lássuk, mire érdemes odafigyelni!

Évszakhoz illő étrend

Évszakváltáskor szükséges módosítani bundás barátaink étrendjét. A szabadban tartott állatoknál növelned kell a kalóriabevitelt, hiszen a hidegebb külső hőmérsékletet valahogyan szükséges kompenzálniuk. Ilyenkor több és energiadúsabb táplálékra van szükségük, mint nyáron. Azonban a lakásban élő szimatolók ősszel inkább veled kuckóznak, így ők kevesebb eledellel is beérik, ezért érdemes csökkenteni napi adagjukat.

Változékony időjárás

Indián nyár és gyors lehűlés, pára, köd vagy verőfényes napsütés – ősszel akár egyik napról a másikra fenekestől felfordulhat az időjárás, amihez négylábú kedvencednek nem is olyan könnyű alkalmazkodnia. Legyen kéznél az itató, hiszen bő folyadékbevitellel enyhítheted számára a melegebb, párás időszakokat. Ha rövidebb szőrű, érzékeny bőrű kedvencet tartasz, készülj a hideg, nyirkos napokra kutyaruhával, esetleg kutyacipővel is. Őrizd meg egészségét ezekkel a séták során. Ha otthonodban már beindul a fűtés, óvd kedvencedet a hőforrások okozta égési sérülésektől a megfelelő védelemmel. Ha bármely okból hősugárzót használsz, azt soha ne hagyd felügyelet nélkül blökid közelében!

Séta szürkületben

Ősszel a délutáni és esti sétákra már szürkületben vagy sötétedés után kerül sor. Ilyenkor fokozottan ügyelj láthatóságotokra, és óvd kiskutyádat az ismeretlen vagy sötétben rosszul látható anyagok nyalogatásától, megrágásától. Csökkent látási viszonyok között nagyon vigyázz rá a sérülések és mérgezések elkerülése érdekében!

Az ízületek

A változékony idő és a légköri nyomás gyakori változása miatt gondolj kedvenced ízületeire is. Az idősebb vagy beteg állatok számára ilyenkor sokkal nehezebb, akár fájdalmas is lehet a mozgás. Ebben az esetben feltétlenül konzultálj állatorvosoddal a teendőkről és a lehetséges gyógymódokról.

Veszélyes levélkupacok

Te is látod magad előtt, milyen jó lesz majd kutyád boldog hempergőzését látni a színpompás őszi avarban? Azért, hogy ez tényleg felhőtlen legyen számotokra, gondolj rá, hogy az átnedvesedett levélkupacok a móka mellett veszélyt is jelenthetnek kedvencedre. Az ártatlannak tűnő levélhalomban ugyanis penészgombák és baktériumok telepedhetnek meg, amelyek kutyád szervezetébe kerülve hányást, hasmenést és étvágytalanságot okozhatnak. Ha ez előfordulna, haladéktalanul fordulj állatorvoshoz.

Vigyázz, mérgező!

A parkok és az erdők telis-tele lehetnek ebben az évszakban a földre hullott makkokkal, vadgesztenyével. Azonban míg ezek a termések az erdei állatok táplálékául szolgálnak, négylábú barátod számára – a bennük található csersav miatt – mérgezőek, ráadásul fulladásveszélyesek és bélelzáródást is okozhatnak.

A kutyák számára ezenkívül tilos még a krizantém, a kikerics, a tiszafa, a hortenzia, illetve számos gombafaj és a szőlő fogyasztása is, mert ezek súlyos egészségügyi károsodást, és sajnos akár halált is okoznak.

Ha kiskedvenced a fentiek közül fogyaszt valamit, az alábbi tünetek jelentkezésére számíthatsz: remegés, görcsök, letargia, nyáladzás, hányás, hasmenés, hasfájás. Ez esetben ne késlekedj, azonnal vidd őt állatorvoshoz!

Tudatos gazdi

A cikkünkben sorra vett kihívások mellett ez a csodás évszak számos boldog pillanatot és számos közös kalandot tartogat a számotokra! A tudatos figyelem és a felelős állattartás pedig hidd el, többszörösen megtérül majd.  További kutya jó időtöltést és felhőtlen őszt kívánunk Nektek!

Olvasd el cikkünket a kirándulásokról is itt: https://jack-pet-food.com/kutyas-kirandulas-kisokos-hogyan-keszulj-fel-es-mire-figyelj/

up
X