Tiszta jó tippek kutyatartóknak – így takaríts állatbarát módon

Itt az őszi nagytakarítás ideje, te pedig szeretnéd, hogy otthonod csillogjon-villogjon, de még ennél is fontosabb, hogy megóvd kis kedvenced egészségét? A kettő szerencsére nem zárja ki egymást, de sajnos sok hagyományos tisztítószer ártalmas, esetenként életveszélyes is lehet kutyád számára. Lássuk, mire figyelj mancsos pajtid érdekében!

A kutyatartás felelősséggel jár. Gazdiként csakis te tehetsz azért, hogy hűséges kis kedvenced boldogan és egészségesen éljen. Ehhez kiegyensúlyozott táplálása és egyedi mozgásigényének kielégítése mellett fontos odafigyelni környezetére is. Ez pedig lakásban tartott ebek esetében egyenlő az otthonoddal. Ha belegondolsz, tappancsos pajtid szaglása milyen kifinomult, mennyire szeret nyalakodni, akkor máris egyértelmű, miért szükséges a gondos odafigyelés a háztartási vegyszerek kiválasztásakor is. Ne aggódj, nem hagyunk egyedül a kihívással, mutatjuk a megoldásokat!

Kockázatos vegyületek

Először is vegyük sorra azokat az anyagokat, amelyek ugyan gyakori összetevői a tisztítószereknek, ám rendkívül veszélyesek kutyusodra nézve, ha azok rájuk borulnak, belekóstolnak, szőrükről lenyalogatják vagy érzékeny orrukkal belélegzik.

   • Alkohol – gyakran előfordulhat aeroszolokban, fagyálló folyadékban, üvegtisztító szerben
   • Ammónia – megtalálható üvegtisztító szerekben
   • Fenolok – a légfrissítők összetevője
   • Formaldehid – kötőanyagokban és ragasztóban fellelhető
   • Ftalátok – légfrissítők, parfümök és rovarirtók összetevője lehet
   • Klór – főként medencetisztításhoz használt vegyszerekben fordul elő
   • Lúgok – lefolyótisztítókban, mosogatószerekben és vécécsésze-tisztítószerekben fordul elő
   • Savak – hagyományos tisztítószerek alapvető összetevője
   • Tetraklóretilén – vegytisztításhoz használt vegyszerek alapanyaga

 

Ha a fenti vegyületekből bármelyikkel érintkezett kutyusod, és emiatt megváltozott viselkedést tapasztalsz nála vagy a mérgezés egyéb jeleid észleled rajta, haladéktalanul kérd állatorvos segítségét.

Mi a megoldás?

Ne aggódj, nem minden tisztítószer ilyen kockázatos! Mutatjuk a bevált alternatívákat, amelyek nem csak állat-, de környezetbarát, fenntartható és ráadásul rendkívül olcsó megoldást is jelentenek.

Padlótisztítás

Nem szeretnénk elkeseríteni, de jobb, ha tudod: sok bolti padlótisztítószer tartalmaz ammóniát vagy formaldehidet. Ezek helyett a legbiztonságosabb megoldás a hatásos padlótisztítás érdekében, ha 1:2 arányban összekeversz 10 vagy 20%-os ecetet forró vízzel. Hogy elvedd az ecetszagot, cseppents a felmosóedénybe 2 csepp teafa vagy levendula illóolajat.

A fapadló tisztításhoz, jó megoldás a tea. Forralj fel 1 liter vizet, és főzz meg benne 3 filter fekete teát. Ha kihűlt, ezt közvetlenül a padlóra fújhatod, a keverék feltörlése után már készen is vagy, kutyusod pedig teljes biztonságban simulhat a tiszta felületre.

 

Baktériummentes pultok

A hagyományos pulttisztítószerek belélegzése veszélyezteti háziállatod. Kerüld el a mérgezést szódabikarbóna, víz, és só keverékéből összeállított, szuper zöld és hatásos tisztítóanyaggal. Ha pedig szeretnél finom illatot is a tisztaság mellett, cseppents a keverékbe 1-2 csepp tetszőleges illóolajat. Emellett nem kell féltened kutyusodat.

Van, ami hatásosabb a hipónál

Felülettisztítás esetén kézenfekvő megoldás még a szappanos, mosogatószeres vagy mosódiós víz is. Kutatások ugyanis bizonyítják, hogy a hipónál ez az alternatíva sokkal biztonságosabb és hatásosabb. Ha ezzel minimum harminc másodpercig dörzsöljük a padlót, pultot, edényeket, egyéb felületeket, megfelelően kifejti baktériumölő és tisztító hatását. Ugyanakkor a hipóról érdemes tudni, hogy ez előidézi a fémek korrózióját, a felszabaduló gőz belélegzése pedig rendkívül káros az élőlényekre.

Szaniterek tisztasága

Sajnos leginkább a szaniterek tisztítása hagyhat maguk után mérgező anyagokat, hisz van, hogy itt erősebb, savas vagy lúgos készítményeket választanánk a maradéktalan tisztaság érdekében. Ezek viszont sok esetben szúrós szagúak, a keletkező gázok belélegzése rendkívül veszélyes az állatokra nézve is. Ezek helyett biztonságos alternatívák a szódabikarbóna-citromlé vagy az ecet-víz-citromlé keverékek, amelyek kipróbált, hatékony és állatbarát megoldást jelentenek, elkészítésük pedig csak pár percet vesz igénybe. Dugulás esetén sem kell a szúrós szagú vegyszerekhez nyúlni: a forró víz-szódabikarbóna-ecet elegye eredményesen hárítja el a dugulást.

Fő az elővigyázatosság!

Ne feledd, akkor is fontos körültekintően eljárni, ha te készíted a tisztítószereket, ugyanis például maró hatású gőz keletkezik a forró ecet és szódabikarbóna vegyítéséből, mely belélegzése sajnos ártalmas. Mielőtt nekiállsz a folyamatnak, mindig járj utána a pontos recepteknek, tartsd be az arányokat. A különböző alapanyagokat pedig jól zárd el kutyádtól, hogy elkerüld a mérgezést.

Figyeld a címkéket!

Nincs időd vagy nem szeretnél otthonodban tisztítószereket kutyulni? Semmi gond! Ez esetben is van számotokra megoldás, ugyanis számos gyártó állít elő úgynevezett „természetbarát”, „nem mérgező” vagy „állatoknak biztonságos” címkékkel ellátott termékeket. Ezekkel szintén egészen nyugodtan és kutyabarát módon takaríthatsz.

Ugyanakkor kerüld az olyan vegyszereket, melyeken felkiáltójeles piktogram szerepel. Ezek ugyanis nagyon erős mérgeknek számítanak.

Gőzerővel

Mindezek mellett van még valami, amit érdemes számításba venned. Ez pedig nem más, mint a gőz erejével működő tisztítógép, amely változatos méretben áll a tisztaság kedvelőinek rendelkezésére. Jó hír, hogy akár bérled, akár megvásárlod, ehhez vízen kívül semmi másra nem lesz szükséged a maximális tisztaság eléréséhez.

További kutya jó tartalmakért pedig kövesd közösségi média oldalainkat!

 

up
X