Végre a kutyád is ehet a sonkából, ami a császár kedvence volt!

Ha nem lettek volna Diocletianus római császár reformjai, akkor a Római Birodalom nagyjából pont feleannyi ideig maradt volna fenn, mint ahogyan azt a történelemkönyvekből ismerjük. Ő teremtette meg az alapokat a birodalom második nagyon korszakának. Sőt, az ő intézkedéseinek köszönhető az is, hogy végül a Bizánci Birodalom is megszülethetett, amely további hosszú évszázadokon keresztül létezhetett. Szóval Diocletianus az európai történelem egyik jelentős alakja. Nem csak politikában volt nagy, de ízlésben is. Imádta a spanyolok sonkáját, a serranót. Az a helyzet, hogy végre a kutyáink is császári rangra emelkedhetnek – legalábbis, ami a fogásokat jelenti.

Sok mennyei finomság és rágcsálnivaló sorakozik a JACK prémium eledelei között, ám messze kiemelkednek a sorból a Serrano sonkával borított csontok.

Egy kicsit ragadjunk le annál, hogy mit is jelent az, ha egy sonka serrano.

Eleve pontosabb a megfogalmazás úgy, hogy mitől Serrano a jamón. Spanyolul a sonka ugyanis jamón, a Serrano a sertés világos bőrszínére utal (a sötét színű disznóból készült sonka a Jamón iberico). Egyébként világ egyik legszigorúbb előírási rendszere a spanyol sonkára vonatkozik. Az egyes sonkaféleségeket nemcsak az elkészítési mód szerint csoportosítják, hanem a disznók étrendjét és az elkészítés helyét is nagyon pontosan szabályozzák. A spanyol sonkákat szinte mindig a sonkaállványon (jamonera) kizárólag kézzel szeletelik. Mesterien értik a módját a tapas-bárokban a hajszálvékony vágásnak.

Egy sor jamón lóg Barcelonában egy piacon (kép: Unsplash)

Markáns sajátosság még az is, hogy a spanyolok nem füstölik a sonkát, hanem sózással tartósítják. Ez a módszer már többezer éve változatlan formában él. Így jutott el a spanyol sonka a római császár asztalára is.

A sonkát régen a hideg, száraz telekkel és meleg, de ugyancsak száraz nyarakkal jellemezhető környezetben, főleg hegyvidékeken kialakított, jól szellőző tárolókban érlelték. A sertést hagyományosan télen vágták le. A sertés combját tengeri sóval borították, így érlelték legfeljebb 15 napig, majd tovább szárították legfeljebb két hónapon át 5-10 fokos hidegben. A sonkát ezután lemossák és az ún. secadero-ban további néhány hónapon keresztül szárítják és érlelik. Végül a sonka az őszi növekvő páratartalomban nyeri el végső színét, formáját és zamatát.

Hogy miért jó a kutyánknak a Serrano sonka? Van pár dolog!

  • 100 százalékban természetes, gazdag fehérjetartalommal rendelkezik
  • Megfelelő a fogak erősítésére, eltávolítja a fogkövet.
  • A csontokat nem főzik, hanem érlelik, így megőrzik az összes tápanyagot.
  • Gazdag ásványi anyagokban, kalciumban és foszforban.

 

(szöveg forrása: Wikipédia, Édenkert.hu; képek: Unsplash)