Barf nyersétel

A BARF etetés lényege a visszatérés a kezdetekhez. A kutyák alapvetően húsevők, az őseik a vadonban éltek, ahol maguknak vadásztak: így ennek a módszernek a lényege, hogy az emésztésüknek megfelelően etetjük őket nyers hússal, zöldségekkel és egyéb kiegészítőkkel. Itt tudhattok meg többet róla: BARF alapvető tudnivalók

 

Az vagy amit megeszel – ez a kutyákra is igaz

 

A mai világban nagyon elkényelmesedtünk. A feldolgozott termékek virágkorát éljük, így van ez az embereknél és az állatoknál egyaránt. Szerencsére egyre inkább teret nyer a kutyák egészséges étrendje a gazdik körében, és mostanában egyre több gazdi teszi le a voksát a BARF mellett, hiszen rengetegen szembesülnek az állatok egészségügyi problémáival, ami köszönhető az antibiotikumos kezeléseknek, illetve a nem megfelelő táplálásnak: rengeteg táp tartalmaz gabonát, amit a kutyák szervezete nem tud lebontani, erről itt írtunk bővebben. Adunk egy kis segítséget ahhoz is, hogy hogyan tudjátok kiszámolni a kutyatáp szénhidrát százalékos arányát:

Ch%= 100 – ( fehérje%+zsír%+nedvességtartalom%+nyershamu%). Ha a nedvességtartalom nincs feltüntetve a csomagon, akkor számoljatok 7%-al, a kiszámításhoz szükséges adatokat pedig keressétek a táp analitikai összetevői listáján.

Ezekre a problémákra lehet alternatív megoldás a BARF. Sokan nem tudják, hogy álljanak neki, és belevágnak maguktól a nyersetetésbe. Ennek óriási veszélyei vannak, hiszen egyrészt a bolti húsokat nem nyers fogyasztásra találták ki, tele vannak baktériumokkal, melyek megbetegíthetik a kutyát. Másrészt sokkal körülményesebb és időigényesebb a gazdának magától beszerezni az ételeket és összeállítani az étrendet: ehhez szakemberek segítsége szükséges. 

 

Minden fontos tápanyag egy adagban

 

Szerencsére a JACK-nél 4 féle menü közül választhattokEzekkel az összerakott tálakkal a kisebb lakásban élő gazdik élete is sokkal könnyebbé válik, hiszen nem kell külön-külön bevásárolni és otthon tárolni a hozzávalókat. Ne felejtsétek, hogy a BARF eledeleket mindig a fagyasztóba tegyétek! Térképezzétek fel azt is még az elején, hogy milyen adagokkal érdemes számolni, ha a kutyáddal a nyersetetés mellett döntötök. Fontos, hogy a napi eledel adagját nem az aktuális súlya alapján kell megállapítani, hanem aszerint, hogy mi lenne a megfelelő súly számára. A BARF étrend 40-50%-ban csontos húsból, 30-40%-ban csont nélküli húsból,  10-15%-ban zöldség/gyümölcsből és 5-15%-ban belsőségből áll, és a megfelelő napi adag megállapítása a nyersetetés első időszakában csak megközelítő lehet. A kutyán látni fogjátok, hogy a számolt napi adag valóban megfelel-e az igényeinek. 

 

Egy felnőtt kutyának mennyit érdemes adni?

 

Egy átlagos mozgásigényű kutyus napi ételmennyisége testsúlyának 2%-a, de aktivitástól függően lehet emelni az adagját. Ezt érdemes 2 részre osztani,  mert gyorsan megemésztik a nyers húst. Majd nincs más hátra, mint kiszámítani a megkapott súlyra a napi táplálék arányait. Itt találhattok egy példa számítástMielőtt azonban belevágtok a BARF etetésbe, érdemes előzetesen az állatorvossal egyeztetni, aki segít meghatározni, hogy pontosan milyen tápanyagokat kell kedvencednek magához vennie, hiszen nincs két egyforma kutya.

up
X